Om oss och falafelnr1.se

Var finns egentligen Malmös bästa Falafel? Berlin är känd för sin kebab, Malmö för sina..

Read more

Om oss och falafelnr1.se

Var finns egentligen Malmös bästa Falafel? Berlin är känd för sin kebab, Malmö för sina många falafelställen. Kanske det är just på grund av den hårda konkurrensen som falafel smakar extra gott just här. Men – det gäller att veta vart man ska gå, här finns många guldkorn som du inte får missa.

Vi är två personer som bott länge i stan och som till slut bestämde oss för att ta reda på svaret. Även om vi har testat fler falafelställen än genomsnittet och vet hur en riktig falafel ska smaka så har vi sinsemellan hittills inte kunnat kora en vinnare. Därför har vi bestämt oss för att åka runt och testa oss fram och sedan dokumentera allt här på bloggen, som vi döpt till falafelnr1. Det här kommer alltså att bli din falafelguide, vare sig du bor i Malmö eller är på snabbvisit över helgen.

Om oss och falafelnr1.se

Falafel som livsstil

I Berlin har de bästa kebabställena köer som ringlar sig långa dygnet runt för att man helt enkelt inte kan bo där eller åka därifrån utan att ha provat just det berömda kebabstället alla pratar om. En sån falafelkultur är på väg att skapas här i Malmö då utbudet är stort och kvalitén är vida känd. Falafeln, som är gjord på kikärtor och bland annat blandas med kryddor, persilja och sesampasta, har nästan blivit Malmös nationalrätt, åker du hit måste du testa falafel. Det är vi glada för då falafel passar utmärkt som snabblunch när du inte har tid att gå till en restaurang och beställa men ändå vill bli mätt, eller efter krogen då du enkelt kan gå förbi falafelstället på väg hem och sedan somna mätt och belåten. Men även som avstickare på väg hem från jobbet passar falafel utmärkt, eller när du spelar onlinepoker hemma och inte vill avbryta för att fixa en större middag. Vart du då ska ringa och beställa din falafel ifrån vill vi tipsa om här i bloggen så att du vet att du har en härlig måltid att se fram emot.

Bedömning

Vi kommer att ge ut betyg på en skala 1-5 som först och främst gäller själva falafeln, men även om det är prisvärt, hur stämningen är och tillgängligheten. Vet jag att stället är öppet klockan ett på natten en fredag när jag är på väg hem? En god falafel kräver kunskap, ska ha en krispig yta och färska ingredienser, friteras på plats och serveras med en hummous som gör att du förflyttas till Mellanöstern och bara måste gå tillbaka till just det här falafelstället. Vissa ställen kan ha hajpats upp nästan onödigt mycket och andra kan helt enkelt ha missats. Det har anordnats en hel del falafeltävlingar i Malmö som tidningarna uppmärksammar, men det betyder ändå inte att man har koll på den bästa falafeln då nya ställen hela tiden öppnar och andra får stänga igen. Det finns även ett rykte som säger att Möllan har den godaste falafeln i hela världen. Vi ska ta reda på om det stämmer!